De Muuuuuuuuur en de Tombe!!!!!!!!
Door: koen helmendach
Blijf op de hoogte en volg Koen
12 September 2009 | China, Peking
12 September 2009 - 12:34
Papa:
De muur is geweldig groot en dit is maar een heel klein stukje ervan. Duizenden kilometers. Over bergen en door dalen. Wat moet het een verschikkelijk werk zijn geweest om hem te bouwen. Veel Chinezen zijn tijdens de werkzaamheden aan de muur verongelukt. Iedereen moest er ook een bijdrage aan leveren. Of in geld of in werktijd. Wat een cultuursnuiver ben je toch geworden. Slaap maar lekker en droom maar van de beukenhaag rond onze tuin.
Ik heb je een mail gestuurd met foto's en commentaar.
Groeten papa. -
12 September 2009 - 16:03
Sanne =):
Heey Koen,
Weet je wat ik wel grappig vind, bij ieder reisverslag staat wel een stuk over eten! Is het eten daar dan zó lekker? :P
In China eten ze toch ook kat, hond, slang en van dat soort dingen? Heb je dat ook al allemaal geproefd?
Ik vind het wel eng dat er in de Chinese Muur allemaal dode mensen liggen! Het lijkt me heel leuk om daar in China te zijn. Want alle reisverslagen die je tot nu toe hebt gescheven doe je hele leuke dingen. Koen nog heel veel plezier in China!:D
Dikke kus,
Sanne
12 September 2009 - 18:36
Mama:
Wat een mooie dag heb je weer gehad, wat een belevenis.
Op de foto's zie ik dat jullie heel mooi weer hebben. Dan ziet het er zo ie zo schitterend uit Ben wel onder de indruk van de muur. En zo bijzonder dat jij erop staat.
Kan me voorstellen dat het een hele klim was en de temperatuur was ook zo'n 30 graden (zag ik op een weersite van Beijing). Dan is het nog eens extra zwaar, maar je hebt het in de pocket.
De missie is volbracht!!!
Lieve Koen, slaap en droom maar lekker van alle mooie dingen, die je tot nu toe hebt gezien.
Liefs en een dikke zoen,
mama -
12 September 2009 - 18:48
Constance:
Hoi, wat een belevenis. De chinese muur was toch wel wel iets waar je het meest naar uitkeek. De geschiedenis van de muur ken ik niet zo goed, maar ik weet wel dat er hard gewerkt moest worden en dat er heel veel mensen verongelukt zijn. Het moet ook heel bijzonder zijn om daar te zijn. Je foto's geven het ook weer en ben daar dan ook door onder de indruk. Jij kan na deze reis de wereld aan!!!!!!!!!!!!!!!!!! Waarschijnlijk lig je nu heerlijk voldaan te snurken..... Geniet je zondag en megazoen.... X -
12 September 2009 - 20:20
T.Rita:
Ha Koen-chi-mang (Koeneman)
Wat een geweldige mooie foto's heb je kunnen maken vandaag!!
Zo heb je ons meegenomen op je tocht naar je grootste wens: de chinese muur van dichtbij te zien en te beklimmen!!
De foto waarbij je de tekst hebt staan: "ik kan de wereld aan!", vind ik super! Daar zou je wel een poster van kunnen maken!
Hebben ze daar nu ook souvenierswinkeltjes met "chinese muurtjes" (ha, ha) of ligt dat niet in de aard van de Chinezen?
Bas en Bart zijn nu thuis in Apeldoorn.
Bart heeft vandaag gewerkt bij de super en had rijles.
Wij zijn vandaag op en neer naar Groningen geweest om kasten te kopen bij Ikea en Bas heeft o.Jaap geholpen om ze "in elkaar te zetten".
Altijd een hele klus, maar het is gelukt en nu kunnen de boys ook hun kleren netjes in de kast leggen.
Nou, je zult wel lekker slapen nu, na zo'n dag met veel indrukken en een zware klim bij 30 graden...
Okee,ik ga nu stoppen en nog even een glaasje wijn drinken met o.Jaap en oma Krijgsman( zij logeert 2 weken bij ons).
Een hele fijne zondag , Koen en we laten weer van ons horen.
Dikke kus en veel liefs,
t.Rita.
P.s ook groetjes van o.Jaap
13 September 2009 - 06:11
Koen Helmendach:
Wat leuk dat jullie allemaal weer hebben gereageerd. Daar ben ik heel erg blij om.
S:
Ja er wordt hier elke dag heel veel gegeten. Kat hond en slangen eten ze voornamelijk in Korea. Ikzalf moet er niks van hebben. dikkekus terug.
R:
Mooi dat het allemaal goed gaat met het huis in Groningen. En ik heb geen souvenier gezien van de muur maar er waren wel veel souvenier winkels.
Groeten koen. -
13 September 2009 - 09:12
Beppe,:
Mijn grote kleinzoon Koen,
Gisteravond heb ik al belevenissen gelezen.Ik vind het allemaal prachtig en zal ze straks opnieuw lezen.
Met mij gaat het weer wat beter;volgende week kom ik op de operatietafel; ik heb om dezelfde chirurg gevraagd die pake ook heeft geopereerd-dan zal het wel goed komen en blijft het een beetje in de familie!
Als je straks terugkomt hebben we beiden een heel avontuur beleefd!
Lieve Koen,tot de volgende keer, een dikke kus van Beppe -
13 September 2009 - 10:03
Pake:
Beste kerel,
Het berichtje van beppe (heeft ze zelf opgesteld in bed)heb ik net getikt en nu is het mijn beurt.
Het is wel raar zo alleen thuis,maar ik zie beppe twee keer per dag tijdens de bezoekuren.'Middags ga ik om5 uur naar de Rostocklaan,je vader heeft dan weer voor een copieuze maaltijd gezorgd en je moeder is blij weer met 3 mannen aan tafel te zitten,al ben ik natuurlijk maar surrogaat voor jouw plaats!
Aan tafel zijn de belevenissen van Daan op school en van jou in het verre China een dankbaar gespreks onderwerp; natuurlijk ook over hoe het met beppe gaat en wat de volgende stappen zijn.
Na het eten gaan meestal mama en ik naar het avondbezoekuur;daarna breng ik je moeder thuis en ga ik naar huis om de nodige telefoontjes te plegen en wat er verder te doen valt uit te voeren- ik heb zelfs al kleedjes staan kloppen en m'n dekbed grondig gelucht! Als ik niet weet hoe het moet stuurt beppe me wel aan vanuit het ziekenhuis en anders vraag ik mama wel.
We redden het prima zo!
Oom Klaas en tante Saskia komen straks met Elleke en Jurrian hier,tante Yska was hier met haar verjaardag..'als de berg niet naar Mohammed komt,gaat Mohammed maar naar de berg'.
Koen ik geniet van je verslagen en de bijgaande prachtige foto's! Ongelooflijk die muur hè,ik denk dat je het pas echt beseft als je er op staat-dat neemt niemand je meer af!
Beste kerel tot de volgende keer,'a big hug' van je pake.
13 September 2009 - 13:42
Baskof:
Ha koen ;)
Wist niet dat die chinese muur zo zwaar was ;) Ik dacht dat het gewoon een weg was, maar wat hoger (a).
De foto's zien er echt heel erg vet uit :o ik krijg nu ook zin om naar China te komen.
Maar spreek je nu veel chinees of enkel tijdens de les? (en voor de rest Engels of ook Nederlands? ;))
Heb je ook al een keer midden op een druk plein "chopéee" geropen? ^^. Ben wel benieuwd hoe al die chinezen dan reageren ;).
Veel plezier nog en succes met je reis/chinees leren.
Groeten,
Bas